STORY-artwork-5

Wij willen allemaal zo nodig gelukkig zijn, extreem gelukkig

Creative Psychologist

  • Iris Wieffer
  • Psychology
  • 3 min
  • “Hoe is het met u?” Men kijkt mij in de spreekkamer geregeld aan met een blik alsof ze willen zeggen: ‘Wat een vraag. Weet ik veel. Ik heb geen woorden. Ik kan niet spreken, ik kan alleen maar leuk vinden. Ik heb geen woorden om mijn slechte gevoel te verbaliseren. Ik kan niet ongelukkig zijn.’

     

    In mijn gedachten is dit een van de problemen van de huidige maatschappij: het obsessief bezig zijn met gelukkig zijn. Wij willen allemaal zo nodig gelukkig zijn, extreem gelukkig. Dat is een probleem. Ben je niet gelukkig? Dan word je het wel met zelfhulpboeken als ‘Hoe word ik gelukkig in 10 stappen of zelfs in 5 stappen?’. Dagelijks krijg ik uitnodigingen via Facebook voor cursussen en tantra- weekenden over glitter, geluk en liefde voor jezelf. Het geluk is in de uitverkoop. Het lijkt alsof het levensdoel ‘gelukkig zijn’ is geworden.

     

    We zoeken het geluk in de kicks, in het risicovolle, in het ongebreidelde, in de snelheid die bijna gevaarlijk wordt. Het lijkt alsof we niet meer kunnen stilstaan. Maar dat is een probleem, want het kan niet altijd snel en wauw zijn. Af en toe is het wat minder. Na een piekervaring zijn we down. Bovenop de berg is het koud en waait het hard, dus we moeten terug naar beneden. Eenmaal beneden voelen we ons onwennig en willen we weer terug naar boven. Altijd hoger en hoger.

     

    Iris Wieffer Wij willen allemaal zo nodig gelukkig zijn, extreem gelukkig

     

    Op deze manier lijkt het af te stormen op een gekwetst milieu: een waarin echte verbinding en echt geluk niet meer mogelijk is. Waar mensen niet meer gedijen in een voorspelbaar milieu, waar ze zich kunnen vergissen en kunnen experimenteren en waar zij in een onvoorwaardelijkheid graag worden gezien. Mensen verliezen hun identiteit. Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Wat is dit leven? Onze identiteit is onze beeldcultuur, ons brilmontuur en onze hipster- en bohemianachtige kleding. Onze identiteit is dat wat de buitenkant toont. En als die buitenkant verandert, door onze gezondheid, omstandigheden of een (economische) crisis, dan verliezen we onze hele identiteit. Een gehechte identiteit bestaat uit een soort beworteling. Uit een vastheid, een zekerheid dat niet zomaar door omstandigheden omver geblazen wordt als een beetje ongelukkig zijn opdaagt. Hechting is erg cruciaal om een beetje ongelukkig te kunnen zijn.

     

    Uit gelukkig zijn halen we onze verdienste. Ongelukkig zijn verdragen we niet en ineens komt daar ons brein als verklaring. De psychiatrie komt met een diagnose. Wij spreken van depressie, van een persoonlijkheidsstoornis. De borderline persoonlijkheidsstoornis: de ultieme diagnose, waar de ledigheid van het bestaan, van de westerse mens, zich toont. Maar de oorzaak is ons ongebreidelde gelukkig willen zijn. In een tijd waar alles lijkt te draaien om geluk, pleit ik voor bescheidenheid en een beetje ongeluk.

     

     

    DUIK DE DIEPTE IN

     

    Pleidooi voor een beetje ongelukkig zijn

    Gedicht Toon Tellegen 

     

     

     

     

    LIKE KROOKS ALS JE ONS TOF VINDT: