STORY-artwork-23

Waarom zitten het nieuwe roken is

Idodidid Activist

 • Iddo Drevijn
 • Health & Mind
 • 2 min
 • Om de kwaliteit van het leven te behouden en te verbeteren, zijn we altijd op zoek zijn naar alternatieven. Zo deden we honderd jaar geleden nog smerig, zwaar en onverantwoord werk. De nieuwe situatie, zittend achter je pc, lijkt beter. Maar is dat wel zo?

   

  Langzaam verruilden we aan het begin van de vorige eeuw de noeste arbeid voor een nieuwe vorm van werken. Op alle niveaus hebben we de sprong voorwaarts gemaakt. Door de ontwikkeling van ICT zijn de fysieke arbeidsomstandigheden sterk verbeterd. Vanaf onze stoel kunnen we met één druk op de knop alles regelen. Daar het lichaam minder fysieke arbeid hoeft te plegen zou je denken dat we beter in ons vel zitten. Niets is minder waar.

   

  iddo-inarticle

   

  De keerzijde is dat lichaamsbeweging en rustperiodes daardoor schaars worden. De fysieke passiviteit kan leiden tot langdurige stress, wat weer de oorzaak is van lichamelijke en mentale klachten. Specialisten noemen zitten het nieuwe roken en levensgevaarlijk. Roken was nog niet zo lang geleden ook heel gewoon. Inmiddels weten we wel beter. We zijn computerwerk zo vanzelfsprekend en normaal gaan vinden dat we voorbijgaan aan de gevolgen. Er bestaat een direct verband tussen ziektes zoals overgewicht, depressie en een lamlendige werkhouding. In honderd jaar tijd zijn we doorgeschoten van de ene disbalans naar de andere. Hoogste tijd voor verbetering!

   

  Diepgewortelde patronen moeten we doorbreken. In het belang van het maatschappelijk welzijn moeten we werkmethoden veranderen. Door variatie op de werkvloer toe te staan, gaan we lekkerder in ons vel zitten. De hersencellen hebben zuurstof nodig om goed te functioneren. Door te blijven zitten zal dat niet veranderen. Meer fysieke inspanning tijdens het werk stimuleert de opname van zuurstof in het bloed en komt de kwaliteit van werken ten goede. Dus….. hup van die stoel af! Vergader eens tijdens een wandeling, eet je lunch staand en mediteer liggend. Try it: het zal je inspireren om met elkaar tot betere ideeën te komen. Ervaar zelf hoe gelukkig je wordt van een betere balans in je werkhouding. Take care of yourself!

   

   

  Duik de diepte in:

  Yoga achter je bureau
  Meer variatie van de werkhouding

  TED: Got a meeting? Talk a walk

   

  LIKE KROOKS ALS JE ONS TOF VINDT: