STORY-artwork-1

Rotterdam als toonbeeld van de eindeloze evolutie

Idodidid Activist

 • Iddo Drevijn
 • Urbanisation
 • 2 min
 • Rotterdam ontving afgelopen jaar lofzang uit alle hoeken van de wereld. Van New York Times tot Lonely Planet: de Maasstad is ‘the place to be’. Het nieuwe Centraal Station en de Markthal zijn van een goed staaltje krachtpatserij. En als je de stad echt wil leren kennen, dan kijk je de Rotterdammer in de ogen.

   

  Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in de stad, een aantal dat alleen maar toe zal nemen. Rotterdam is een mooie afspiegeling van deze wereldwijde ontwikkeling, want meer dan de helft van de inwoners is van buitenlandse komaf. Een drijfveer om in de stad te willen wonen is vaak economisch, maar daarnaast zijn er zoveel meer uitdagingen. Je ontmoet er gelijkgestemden en mensen die je inspireren.

   

  Iddo Grevijn inarticle

   

  Rotterdammers, en ik dus net zo goed, hebben er een handje van om te pochen met goed nieuws. Een artikel over ‘onze’ stad in de buitenlandse pers is brekend nieuws. Alsof we een laag zelfbeeld willen reduceren slaken we stiekem een zucht van verlichting waaruit een sterk zelfvertrouwen opstijgt. Daar pronkt een stad met een indrukwekkende skyline, waar op grote hoogte de vanuit het oosten opkomende zon in al haar pracht te aanschouwen is. Het is niet alleen het glas en beton dat de stad groot maakt, de beweging van al haar inwoners doet de stad in al haar facetten bloeien. Deze stad is een thuis geworden voor meer dan honderdzeventig nationaliteiten. Dit gegeven is waardevoller dan een nieuwe Kuip of derde stadsbrug over de Maas.

   

  De stad in het algemeen, over de hele aardbol genomen, is in ontwikkeling. Steeds meer mensen trekken vanuit de dorpen naar de stad. De behoefte aan contacten leggen is gemeengoed. Verbinden met elkaar, motiveren en inspireren, je hart volgen, en de sector bedienen waar je passie ligt. Simpelweg een leven leiden wat bij je past. Nog altijd is de puzzel niet compleet. De stad is het toonbeeld geworden van een eindeloze evolutie. De hele planeet is zo’n beetje ontdekt, op het land zijn weinig grenzen te verleggen. Maar tegelijk is er op innerlijk vlak juist ontzettend veel te ontdekken. Keer op keer is er het besef dat ik in mijn stad deelneem aan die prachtige ontdekkingsreis. Ik ontmoet er mensen die overlopen van ambitie. Uit welgemeende interesse kijk ik in mijn stad de ander in de ogen. Het houdt je scherp en maakt vooral duidelijk dat verbinden bedoelt is om vooruit te gaan. Ervaar de kracht van de eenvoud zelf ook eens in Rotterdam, waar verscheidenheid een zegen is en andermans blik kleur geeft aan je eigen bestaan.

   

   

  DUIK DE DIEPTE IN

  VIDEO: Hart Van Rotterdam

  News on Urbanization

  World Expo Rotterdam 2025

  LIKE KROOKS ALS JE ONS TOF VINDT: