STORY-artwork-13

Leef je om te eten of eet je om te leven?

Country-hopping Journalist

  • Herbert Mosmuller
  • Life & Health
  • 3 min
  • Ik verliet mijn ouderlijk huis als gezonde, sportieve tiener van zo’n 70 kilo. Zeven vette jaren later studeerde ik af als een ongezonde, bierdrinkende twintiger van tegen de 85 kilo. Ik wilde wel afvallen en beter eten, maar het lukte me maar niet om de benodigde structurele veranderingen te maken. 

Totdat ik me, geïnspireerd door mijn nieuwste verslaving yoga, ging verdiepen in mijn dieet en begon te begrijpen hoe drastisch de impact van eten op je leven is.

     

    Ik leerde bijvoorbeeld dat iedere zeven jaar, alle 50 miljard cellen in een menselijk lichaam worden vervangen. Gedurende mijn zeven studentenjaren was ik dus letterlijk een ander mens geworden. Een fascinerend gegeven waaraan de toekomst van de geneeskunde sterk verbonden is: stamcelonderzoek richt zich erop te begrijpen hoe het lichaam zichzelf schept uit een enkele cel en de wijze waarop het lichaam zich vernieuwt gedurende het leven. Met die kennis kan beschadigd weefsel worden vervangen en kan een lichaam geholpen worden om zichzelf te regenereren.

     

    inarticle (2)

     

    Op een veel simpeler niveau beïnvloeden wij dagelijks de gezondheid van onze cellen. Als mens hebben we voedsel nodig om ons lichaam van brandstof te voorzien. Die brandstof gebruiken we voor energie, groei en genezing. Onze spijsvertering zet eten om in glucose (uit suikers), amino zuren (uit proteine) en vetzuren (uit vet), dat vervolgens vanuit de kleine darm via de bloedstroom naar je cellen getransporteerd wordt. Je bent dus vrij letterlijk wat je eet.

     

    “Voedsel kan ofwel het veiligste en krachtigste medicijn zijn, ofwel de traagste vorm van vergif,” zegt Dr. Ann Wigmore, een bekende Amerikaanse voedseldeskundige en wholefoods voorvechter. Genoeg redenen om een gezond dieet na te streven dus. Maar wat moeten we dan eten om die effecten optimaal te ervaren? Om dat te weten te komen kun je met een voedingsdeskundige praten. Je kan ook de Bhagavat Gita, de 2500 jaar oude yoga-bijbel, lezen. Of je Levo-boek van de middelbare school. De grap is dat iedereen het antwoord eigenlijk wel weet: groente en fruit, zaden, volkoren granen, zalm, etc. Geen grote hoeveelheden suikers of vet, geen fabriekseten.

     

    Natuurlijk is het niet makkelijk om structureel gezond te eten. Maar als eten letterlijk vergif of medicijn kan zijn, dan is het best de moeite waard er wat beter op te letten. Zoals mijn yoga leraar zegt: ‘leef je om te eten, of eet je om te leven?’ Mochten de langere termijn effecten niet voldoende motivatie zijn, weet dan dat een goed dieet je veel productiever kan maken. Twintig procent, volgens de WHO. Hard werken en ’s avonds toch nog van de bank af komen wordt dan opeens veel makkelijker.

     

    DUIK DE DIEPTE IN

    INSTITUTE FOR STEM CELL BIOLOGY

    How Does Food Impact Health?

    FOOD AT WORK

    LIKE KROOKS ALS JE ONS TOF VINDT: