150523_Krooks_ArtBerbe_Darkside_wit

Isa Genzken confronteert mij met goede voornemens

Creative Creator

  • Djoeke Geijs
  • Growth & Productivity
  • 4 min
  • Een middag in het Stedelijk Museum Amsterdam. In een sobere witte zaal kijken zeven identieke gipsen hoofden mij streng aan. Ieder gezicht is voorzien van een andere bril. Het zijn de bustes van faraokoningin Nefertiti. Kunstenares Isa Genzken geeft met haar werk ‘Nofretete’ op kritische wijze de traditie van het zelfportret en de positie van vrouwen, door de kunstgeschiedenis heen, weer.

     

     

    2461573_orig

    Foto: Stedelijk Museum

     

     

    Ik moet lachen bij het zien van dit werk. Nu we nog relatief aan het begin van 2016 staan, heb ik net als de meeste mensen, al eind 2015 de balans opgemaakt. Een kritisch zelfportret geschetst, om vervolgens dit portret te perfectioneren met goede voornemens. De diagonale rij bustes van Genzken doen mij denken aan mijn eigen portretten, keer op keer de nieuwe voornemens, de nieuwe bril die ik probeer op te zetten. Zoals bijvoorbeeld het idee om meer balans te vinden in het dagelijkse leven of verdere stappen te durven ondernemen binnen mijn eigen bedrijf.

     

    Vol goede moed om deze voornemens om te zetten in acties, verplaats ik mijzelf daarom van het Stedelijk Museum naar de Oude Kerk waar de Amerikaanse productiviteitsgoeroe, David Allen, een lezing houdt over zijn boek ‘Getting things done.’ In de inleiding staat: “Ik wil je inspireren om nieuwe gewoonten te ontwikkelen en resultaten te behalen waar je zelf versteld van zult staan.”

     

     

    141204051093

    Foto: David Allen

     

     

    Tijdens de lezing, georganiseerd door The School of Life, worden herkenbare situaties geschetst: mensen lijken tijd te kort te komen door hun werk, werk dat geen van 9 tot 5 mentaliteit meer lijkt te hebben, met (vaak) als gevolg: stress. Met behulp van zijn boek zouden deze problemen aangepakt kunnen worden. Zoals de goeroe zelf zegt: “You don’t need more time, you need space.”

     

    In ‘Getting Things Done’ beschrijft David Allen de sleutel naar een productiever leven met een metafoor uit de karatewereld: ‘gedachten als water’. Wanneer iets in een plas water wordt gegooid, ontstaan er kringen, maar de plas wordt altijd weer rustig. De meeste mensen houden zich te vaak bezig met zaken die ze nog zouden moeten waardoor hun gedachten continu ‘gerimpeld’ zijn.

     

    Het systeem dat Allen beschrijft om gedachten als water (space oftewel rust) te krijgen, baseert zich op het uitschrijven van alle gedachten op papier en het ondernemen van twee stappen: voor elke gedachte waarin ‘je iets moet doen’, dient een directe oplossing (een actie) te worden bedacht en deze acties moeten in een betrouwbaar systeem worden opgenomen. Dit systeem bestaat kort gezegd voornamelijk uit het maken van heel veel verschillende To do-lijstjes en een goed georganiseerd huis of kantoor.

     

     

     

     

    Deze lijstjes gebruik je bijvoorbeeld op werk om te beslissen wat je die dag gaat doen. Zo’n lijst geeft een duidelijk overzicht en zorgt daardoor voor ontspanning. En wanneer je ontspannen bent, kun je je meer focussen op één bepaalde taak zonder dat je onderbewustzijn je regelmatig aan een andere taak herinnert. Hierdoor stijgt je productiviteit en blijft er meer tijd over voor andere nuttige of leuke dingen. ‘Getting Things Done’ functioneert als een laxeermiddel voor alle gedachten. Bovendien dwingt Allen met zijn systeem je na te denken over er wat er precies ondernomen moet worden om een bepaald doel te realiseren en wat er prioriteit krijgt. Onnodige acties worden op die manier geloosd.

     

    Zoals Allen het brengt, is het dus mogelijk om productiever te zijn door de continue gedachtestroom onder te brengen in simpele maar gestructureerde lijstjes. Als we dat doen, houden we meer tijd over. Met mijn nieuwe ‘Nefertiti’ bril op en Allens boek onder mijn arm bekijk ik mijzelf in de spiegel en zie een nieuw portret voor 2016: “I’m getting my goede voornemens done.”

    LIKE KROOKS ALS JE ONS TOF VINDT: