STORY-artwork-6

Hoe we niet in staat zijn om tot een tijdperk van wijsheid te komen

Adventurer & Entrepreneur

 • Ezgi Soylemez
 • New World
 • 3 min
 • Een harde “ik weet het”, gevolgd door een zucht en een paar rollende ogen. Een gesprek met een puber over een wijze levensles die je ze wilt geven. Maar ze weten het al?! Totaal geen gesprek mee te voeren. Niet vanwege het defect in hun puberende brein, maar puur vanwege hun desinteresse in de visie van een ander. “Ik weet heus wel wat je wil zeggen, dus bespaar jezelf de moeite.”

   

  Terwijl ik naar de uitzending van Tegenlicht kijk waarin Ricardo Semler vertelt over ‘De Nieuwe Wijsheid’, gaan mijn gedachten terug naar dat moment dat ik voor een klas vol pure breinen stond. Ik probeerde iets te vertellen over hoe je in het leven kan staan en welke keuzes je daarin hebt. Het verhaal van Semler in het interview, gaat over de toekomst. Over hoe een kennistijdperk het logische vervolg lijkt op een informatietijdperk. En over hoe we niet in staat zijn om tot een tijdperk van wijsheid te komen.

   

  Ezgi Soylemez Ik weet dat je alles al weet

   

  Ik merkte dat zelfs het filmpje van de speech van David Foster Wallace (This is water)  geen indruk leek te maken in de klas. Dat de puber tegen wie ik mijn verhaal deed, waarschijnlijk sneller dan dat ik ben uitgepraat, online gevonden heeft waar ik het over heb. Maar dit maakt echter niet dat die puber begrijpt wat de ware les is die ik wil meegeven. Welke kennis heeft nog waarde, wanneer iemand straks daadwerkelijk door zijn Google Glass naar je kijkt en je exact kan vertellen wat je hem probeert duidelijk te maken? Alle informatie is binnen handbereik. Geen feitjes meer om op te sommen, geen leugens meer om je verhaal te verbloemen. Helaas.

   

  Wat blijft er dan nog over? De naakte waarheid? Wij? Wanneer iemand alles al weet kan je alleen nog maar jezelf zijn en vertellen hoe jij het hebt ervaren. Het gaat puur om jouw realiteit, jouw beleving. Hoe de keuzes jou gevormd hebben en ze je hebben gemaakt tot wie je daadwerkelijk bent. Lessen geven is niet vertellen hoe de wereld in elkaar zit. Waardevolle lessen zijn ervaringen die je deelt, zoals dat ooit gebeurde rondom om een groot vuur op het strand, tijdens een zomerse nacht.

   

   

  DUIK DE DIEPTE IN

  De Nieuwe Wijsheid 

  Boek: Op Denkles

  Video: This is Water

   

  Tags:
  LIKE KROOKS ALS JE ONS TOF VINDT: