STORY-artwork-20

Drijvende stadions als oplossing voor hergebruik

Driven By Music & Life

  • Karlijn Pauw
  • Life & Work
  • 3 min
  • Daar zitten we. Op de tribune tijdens de finale van het WK Beachvolleybal. Óp de hofvijver. De spanning is om te snijden, het publiek wordt gek. Nederland staat namelijk in de finale en het lijkt alsof het stadion meedeint op de golven. Die zijn er natuurlijk helemaal niet, de hofvijver is nog geen meter diep, maar mijn gedachten dwalen al snel af naar dit bizarre fenomeen.

     

    Hoe kan een stadion met 1000 kuub zand, een enorme stellage aan tribunes en 5000 man toeschouwers blijven drijven. Is dit de toekomst? En hoe ver kunnen we uiteindelijk gaan? Zonder dat ik het doorheb, of waarschijnlijk omdat het uit de speakers knalt in het stadion, denk ik Queen: is this the real life? Is this just fantasy?

     

    Het eerste drijvende stadion ‘The Float’ werd al in 2007 gebouwd in Singapore en wordt nog steeds gebruikt, voornamelijk voor concerten. Een stadion laten drijven is dus blijkbaar niet zo moeilijk. De constructie van het stadion is ontwikkeld in samenwerking met een bedrijf wat ‘Urban Redevelopment Authority’ heet. Dit bedrijf, met een hart voor de stad, geeft Singapore karakter, maakt het leefbaar en duurzaam, maar toch ook modern. Het bedrijf heeft naast ‘The Float’ projecten op haar naam staan waar je u tegen zegt. Of eigenlijk projecten waarvan je had gewild dat je er deel van had uitgemaakt.

     

    inarticle-singapore

     

    Drijvende stadions dus. Steven Goeman hield het onderwerp ook aan het licht tijdens zijn afstudeeronderzoek aan de TU. Door verschillende componenten binnen een drijvend stadion te ontwerpen, die in harmonie maar ook afzonderlijk te verschepen en te gebruiken zijn, kunnen stadions uiteindelijk ook duurzaam worden ingezet.

     

    Voor een organisatie als bijvoorbeeld IOC met betrekking tot de Olympische Spelen een uitkomst. Een soort doorgeefkado, waarbij steden en overheden miljoenen kunnen besparen aan de bouw van nieuwe stadions, complexen en infrastructuur, maar ook duurzaam zijn door het hergebruik van materieel. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het IOC, maar ook voor andere grote WK’s. Misschien ontstaat er ooit wel een platform waarbij je stadions in allerlei soorten en maten kunt leasen.

     

    Dit onderzoek en deze technologie hebben dus potentie. De sky is nog de limit. Dat gezegd hebbende: misschien zitten we inderdaad over een aantal jaar wel naar beachvolleybal te kijken zwevend in de lucht. In de tussentijd blijf ik genieten van de fascinerende ontwikkelingen der technologie. En van Reinder Nummerdor natuurlijk.

     

    Het stadion stopt met deinen en de Nederlandse equipe eigent zichzelf een derde plaats op de wereldranglijst toe. Met andere woorden: ze verliezen de finale, maar wat doet het er toe als we stadions op water kunnen bouwen.

     

    DUIK DE DIEPTE IN

    About the URA

    De Architect over drijvende stadions 

    First football match on a floating pitch

     

     

    LIKE KROOKS ALS JE ONS TOF VINDT: