STORY-artwork-13

De vrijheid van de verveelde mens

Wayward Freedom Researcher

  • Rianne Philipsen
  • Philosophy
  • 3 min
  • Waar ben je terwijl je dit leest? In de trein naar het werk? Wachtend op een paar vrienden? Met dank aan nieuwe technologieën zijn we altijd en overal bereikbaar, en kunnen we altijd en overal iedereen bereiken. We hoeven ons dan ook geen moment te vervelen. Wanneer we onderweg zijn of op iemand wachten: we houden onszelf bezig met een smartphone of tablet. Multitasking is ons dagelijks brood, de wereld ligt in onze handpalm, alles is mogelijk. Met al onze mogelijkheden zijn we vrijer dan ooit. Toch..?

     

    Omdat alles mogelijk is, willen we bij voorkeur alle kansen met twee handen grijpen, want mogelijkheden laten schieten is geen optie: straks mis je nog de kans van je leven! Alles wat er op ons afkomt, willen we meemaken. We willen alle opties open houden, om zo vrij mogelijk te zijn.

     

    Wel eens nagedacht over de schaduwkant? We zijn amper nog in staat ons af te schermen van de invloeden van buiten af en reageren reflexmatig op alles wat we tegenkomen. Dit ongeremde ‘op alles reageren’ is een ziekte, een symptoom van uitputting. We selecteren of kiezen niet, wat voor onszelf van belang is. Nog voordat we de eerste prikkel verwerkt hebben, vliegt de volgende ons om de oren: niets mag aan ons voorbijgaan. We mogen geen informatie van buiten missen, maar zijn hierdoor zo vermoeid en afgevlakt dat we niet meer kunnen filteren welke informatie van daadwerkelijk belang is en welke niet. Alle mogelijke ruimte wordt in onze maatschappij volgestopt met smartphones, notebooks, werken in de trein en zakelijke gesprekken tijdens het autorijden. De tijd die we kunnen gebruiken om onze wensen en prioriteiten te overdenken, vullen we met het verzamelen en doorgeven van nóg meer informatie. Of, zoals filosoof Byung-Chul Han aangeeft, “het menselijk leven loopt uit op een dodelijke hyperactiviteit als elk contemplatief element eruit verjaagd wordt. Nog nooit stonden de rustelozen, de overactieven zo hoog in aanzien als in onze huidige maatschappij.”

     

    apple store inarticle

     

    We geloven met onze (technologische) ontwikkelingen vooruitstrevend te zijn, maar doordat we geen tijd nemen om ervaringen te verwerken en om gebeurtenissen te overdenken, voegen we geen enkele waarde toe aan de wereld om ons heen. We reproduceren en versnellen dat wat op ons afkomt, maar kiezen niet wat we wel of niet willen ervaren. De oververmoeidheid van ons actieve bestaan laat onze hyperactiviteit omslaan in een hyperpassiviteit, waarin we dwangmatig elke impuls die bij ons aankomt zonder enige vorm van verzet volgen.

     

    Het advies?
    Verveel je.
    Overdenk je ervaringen.

    Registreer de prikkels, de impulsen die voor jou van belang zijn en laat de rest aan je voorbijgaan.

    Verveel je. Dan groeien je mogelijkheden. Dan groeit je vrijheid.

     

     

    Duik de diepte in:

    Steed vaker burn-out voor jongeren 

    De vermoeide samenleving 

     

     

     

    LIKE KROOKS ALS JE ONS TOF VINDT: