STORY-artwork-3

De droom als uitgangspunt voor creatie

Adventurer & Entrepreneur

 • Ezgi Soylemez
 • Live & Dreams
 • 3 min
 • Waar droomde je zelf van als tienjarig kind? Heb je in de loop van de jaren je eigen dromen kunnen waarmaken? Ik denk dat het komt doordat Marco Borsato mij zo vaak heeft toegezongen dat dromen bedrog zijn, dat ik mij niet meer kan herinneren waar ik als klein meisje van droomde. Tegenwoordig zijn mijn dromen vertaald naar een bucketlist. Een soort to-do lijstje waarop ik mijn dromen af kan vinken.

   

  De van Dale verklaart dromen als het zijn van gedachten en beelden:
  droom (de; m; meervoud: dromen; verkleinwoord: droompje)
  1 gedachten, beelden die in de slaap voor de geest komen
  2 fantastische toekomstbeelden”

   

  Als ik mijn bucketlist bekijk staan daar best concrete wensen op. Eigenlijk zou ik ze allemaal kunnen waarmaken. Maar voor nu blijft het bij dromen. Het najaar van 2015 stond voor mij in het teken van dromen. Bij 2keer.nl zijn we namelijk jaarlijks verantwoordelijk voor de campagne van de Gelderse Museumdag, een zaterdag in de herfstvakantie waarop je verschillende Gelderse musea kunt bezoeken voor een gereduceerd toegangstarief van 1 euro. Ieder jaar kijken we hoe we kunnen aansluiten op het thema van de Maand van de Geschiedenis. De Maand van de Geschiedenis is een historisch evenement dat de hele maand verschillende initiatieven aan elkaar koppelt en aandacht vraagt voor geschiedenis. Dit jaar was het thema: “Tussen Droom en Daad.”

   

  6908832-dreams-of-fly

   

  Met “Tussen droom en Daad” kun je vele kanten op. We hebben ervoor gekozen om het thema aan te grijpen om kinderen hun dromen te laten insturen met de boodschap dat we een aantal dromen zouden omzetten in werkelijkheid. Ik zal jullie niet vermoeien met de details van de campagne en de intense handling van honderdduizenden verspreide Droomtickets. Wat ik wel met jullie wil delen is hoe geraakt ik was door sommige ingezonden dromen.

   

  De campagne had een focus doelgroep van 8 tot 12 jaar. De dromen die we ontvingen waren soms ook met hulp van moeders ingevuld, die daar wel een mooie disclaimer onder plaatsten. Met de huidige kloof die zelfs ik al ervaar met mensen waarmee ik slechts een generatie verschil, was ik heel erg benieuwd naar dromen en idealen van deze focus doelgroep.

   

  Van de ingezonden dromen waren er veel die iets te maken hadden met Enzo Knol. Het fenomeen, dat mij tot een tijd geleden ook compleet was ontgaan, is een YouTube-knaller. Een jongen die zichzelf filmt terwijl hij eigenlijk, tja, niets doet. Sommige dromen waren heel concreet, zo droomde een jongen over het hebben van twee miljoen euro, zodat hij een iPhone en een auto voor zijn moeder kon kopen. Kinderen dromen van een vakantie met het gezin naar Italië of willen rijk worden.

   

  Fantasy-Landscape-Wallpaper-High-Quality-New

   

  Ik heb een grote liefde voor dromers, voor diegene die zich durven te verliezen in fantastische toekomstbeelden. Dus bij het maken van een selectie smolt mijn hart bij inzendingen als:

   

  Samuel, leeftijd: 9, “Ik droom en droom en droom …de hele dag en de lange nacht dat ik een beste en liefste in de Apeldoorn buschauffeur bent. Dat ik rijd mij stoere bus door prachtige stad, ik begroet vrolijk alle passagiers en sta altijd voor hun klaar met advies en hulp….De buschauffeur Sam. Jij bent ook welkom en ik wens je een goede reis!! ”

   

  Lisa, leeftijd: 8,”Ik wil naar de sterren springen, maar dat lukt niet door de kracht van de aarde. Ik wil ze van dichtbij bekijken. Als ik de ster kan vangen, zet ik hem op mijn kamer neer. Dan geeft hij licht.”

   

  Dromen gaat namelijk over verbeelding, over het fantaseren over zaken die wellicht niet voor het grijpen liggen. Tijdens de Gelderse Museumdag hebben we twee dromen van kinderen waargemaakt. Het waren geen onhaalbare grootste dromen, maar het kunnen waarmaken van die dromen gaf een heerlijk gevoel. Dus als je nu zo hard aan het nadenken bent over wat je eigen dromen zijn, kun je wellicht de mensen in je directe omgeving ook eens de vraag stellen waarover zij dromen. Wie weet is de droom van de één wel een vanzelfsprekende daad voor jou.

   

  LIKE KROOKS ALS JE ONS TOF VINDT: