STORY-artwork-11

Close-Up – A New Generation of Film and Video Artists

Open Eyed Dreamer

 • Joline Delhaas
 • Short
 • 1 min
 • De tentoonstelling Close-Up – A New Generation of Film and Video Artists in The Netherlands in EYE Amsterdam dwingt tot reflectie over belangrijke thema’s in onze wereld. Uitgelicht David Verbeek, met een video installatie toont hij beelden uit zijn feature film ‘Full Contact’ en weet op treffende en cinematografische wijze de vervreemding van de moderne mens weer te geven. De mens die de wereld interpreteert via een beeldscherm.

   

  verbeek_david_full_contact_2015_stills_1.1.6

   

  Dit doet hij door op twee grote schermen de hoofdpersoon in twee compleet andere situaties te laten spelen. Verbeek laat op indringende wijze zien hoe technologie het contact tussen mensen verandert aan de hand van een strijd tussen een drone piloot en zijn target en een fysieke vechtpartij. Beide video’s spelen zich gelijktijdig af. Op het ene scherm bombardeert een drone piloot vanaf zijn screen per ongeluk een school in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Het laatste dat je hoort nadat het gebouw ontploft is ‘contact’. Een woord dat blijft hangen. Contact? Was hier eigenlijk wel sprake van enige vorm van contact? Ook de hoofdpersoon lijkt zich dit af te vragen. Door schuldgevoel bevangen gaat hij vervolgens op het andere scherm de ware fysieke confrontatie aan. In de ring kijkt hij recht de donkerbruine ogen in van zijn tegenstander.

   

  1440579047031_0570x0400_1440579065243

   

  Het zet aan tot denken. Niet alleen over de vervreemding van de mens ten opzichte van de wereld om ons heen, maar ook over oorlog voeren anno nu, waarbij de grens tussen realiteit en fictie steeds verder vervaagt. Want hoe echt is het doden op afstand als je het doel en gevolg vrijwel niet meekrijgt?

   

  De tentoonstelling Close-Up is te zien t/m 22 mei in EYE Amsterdam.

  LIKE KROOKS ALS JE ONS TOF VINDT: