Uit onderzoek blijkt dat kinderen veel creatiever zijn dan volwassenen. Tijdens de adolescentie krijgen we controle over onze gedachtes en behoeftes. We identificeren onze doelen en vaardigheden. Ook verliezen we onze naïviteit en de kracht om de realiteit los te laten, een belangrijke component voor creativiteit en out of the box thinking. Zou dit betekenen dat innovatieve types als Steve Jobs, Henry Ford en Newton het kind in hen niet hebben verloren?
Als geen ander hebben zij verbanden weten te leggen door bestaande ideeën te kopiëren, transformeren en te combineren. Een bekende quote van Jobs ondersteunt deze gedachte: “Good artists copy, great artists steal”. Ironisch, want deze quote is niet van hem en stamt officieel uit 1892. Apple heeft voor de Macintosh belangrijke onderdelen “gestolen” van Xerox zoals de muis en bepaalde interface elementen. Jobs zag deze technologie, kopieerde het en versimpelde het om het toegankelijk te maken voor de massa.
Henry Ford wist 100 jaar eerder ook de juiste technologieën op het juiste moment te combineren: de lopende band (1867), uitwisselbare onderdelen (1801) en de auto (1885). Het gebruiken van kennis en ideeën van voorgangers is essentieel. Newton had nooit de werking van zwaartekracht ontdekt zonder zijn voorgangers: “If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants”.
Bestaande ideeën op een creatieve manier combineren schijnt vaak de sleutel te zijn tot succes. Voor bepaalde combinaties en transformaties moeten regels verbroken worden en dienen aspecten van de realiteit te vervagen. Volgens onderzoek uit 1995 van neuropsycholoog Eysenck is gebleken dat genieën behalve een hoog IQ ook vaak schizotypische trekken hebben.
Zo beweerde Nikola Tesla, uitvinder van de wisselstroomelektromotor, te kunnen praten met planeten. Bij wiskundige John Nash (waar de film A Beautiful Mind op is gebaseerd), openbaarde zich rond zijn 30e schizofrenie. En dan zijn er nog talloze kunstenaars die kampen met verschillende psychische stoornissen waarvan één zijn oor eraf sneed…
Het is dus niet erg om een beetje gek te zijn. Het is misschien zelfs nodig om volledig out of the box te denken. En net als kinderen dat doen, moet de werkelijkheid soms losgelaten worden. Picasso heeft ooit gezegd: “Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once we grow up.” Grote dingen kunnen ontstaan als de realiteit wordt gecombineerd met fantasie en rare gedachtesprongen.